Spørsmål og svar om bruk av jodtabletter
Spørsmål og svar fra Direktoratet for strålevern og atomberedskap (DSA) for kommuner og virksomheter om tiltakene:
- gi råd om bruk av jodtabletter
- gi råd om opphold innendørs for publikum
- hvordan man skal planlegge for samfunnskritisk personell som må oppholde seg eller bevege seg utendørs.
Vi har mye informasjon om de to tiltakene nevnt over på våre hjemmesider. For å dekke det økende behovet for informasjon har vi utviklet en del spørsmål og svar myntet på publikum. Vi er i ferd med å opprette tilsvarende informasjon for kommuner og virksomheter på våre hjemmesider som vil ta for seg praktiske råd i forbindelse med tiltakene og hvordan man skal planlegge for samfunnskritisk personell.
Her er et utvalg av relevant informasjon på vår nettside
- Veiledning til arbeidsgivere og yrkesgrupper med kritiske samfunnsfunksjoner ved råd om innendørsopphold pga. radioaktiv utslipp til luft
- Om jodtabletter
- Distribusjon av jodtabletter til kommunene
- Jodtabletter informasjon til helsepersonell
- Spørsmål og svar om jod
- Spørsmål og svar om situasjonen i Ukraina
Først litt om faglig bakgrunn for råd om opphold innendørs og rådene til samfunnskritisk personell som kan hjelpe virksomheter og kommuner til å planlegge for akkurat sin type drift.
Rådene er med tanke på et radioaktivt utslipp til luft, som vil si at et avgrenset geografisk område i opptil noen døgn blir rammet av en luftstrøm med radioaktive partikler. Disse partiklene vil kunne falle ned med nedbør og feste seg til materialer det treffer, legge seg på jord, gress og andre overflater. Resten av partiklene «drar videre» med vær og vind i løpet av noen dager. Problemet med disse partiklene er at de sender ut stråling som kan være helsefarlig, særlig hvis dyr og mennesker får dem i seg gjennom pust eller inntak av mat og drikke.
Er det et veldig høyt nivå av radioaktive partikler vil man vurdere å sikre områder for å hindre ferdsel, man vil be folk om å holde seg innendørs mens skyen passerer og om det er mye jod i skyen vil man anbefale grupper i befolkningen å innta jodtabletter.
Et viktig prinsipp i strålevern er å holde all eksponering for stråling som lav som praktisk mulig og her er avstand og tid avgjørende. Jo lengre unna strålingen man er jo bedre og jo kortere tid man eksponeres jo bedre, derfor vil man anbefale folk å holde seg innendørs om man kommer over en tiltaksgrense i mengde stråling i luften. Det vil ikke være akutt helseskadelig å oppholde seg utendørs i den perioden den radioaktive luften passerer, men innendørsopphold vil redusere stråleeksponering og dermed også risikoen for å utvikle kreft senere i livet.
Man skal også unngå å få partiklene på huden både fordi de avgir stråling der og fordi det øker sannsynlighetene for at man får partiklene i seg gjennom munnen. Derfor anbefaler man å dekke til hud og hår hvis man må gå utendørs. Det er kun svært avansert utstyr som vil beskytte totalt mot innånding og stråling mot kroppen og det er ikke hensiktsmessig at enhver virksomhet anskaffer dette. Å dekke til hud og munn/nese på en praktisk best mulig måte er til disse formålene godt nok. Det er også mulig å vaske og skylle bort partiklene. Er det moderate mengder partikler kan tøyet vaskes som normalt eller legges i egen pose og kastes i vanlig søppel.
Et annet viktig poeng er at rådene som anbefales vil avhenge av hva som skjer: hva utslippet inneholder og hvor stort det er. Det er derfor ikke mulig å gi helt konkrete råd for alle tenkelige situasjoner.
Råd om bruk av jodtabletter
Når er det aktuelt at vi må ta jodtabletter to ganger? Bør skoler og barnehager ha lager til to doser?
To doser kan bli aktuelt i umiddelbar nærhet til en lokal hendelse på norsk jord hvor man ikke får kontroll på eller stoppet utslippet, altså at en sky med radioaktive partikler blir liggende lengre enn 48 timer. Dette er med andre ord aktuelt kun i spesielle situasjoner og det vil ikke bli aktuelt å dele ut dose nummer to gjennom skoler/kommuner fordi man da har et langtrukket utslipp med samtidig råd om opphold innendørs og folk vil oppholde seg hjemme. Det er også derfor vi anbefaler folk å ha tabletter hjemme.
Hvor lenge er jodtablettene holdbare ved utdeling dersom vi deler de opp i henhold til dosering og leverer til elevene før hjemsending?
Ved beskjed om utdeling gjennom kommunene vil det være snakk om at tablettene skal inntas samme døgn eller døgnet etter, det er ingen problemer med holdbarhet over så kort tid.
Hvordan kan vi unngå at det blir rot med dosering da folk har Jodix hjemme, og kommunen har Kaliumjodid Recip?
Ved kjøp i apotek får de utdelt et infoark som er tydelig merket med dosering for akkurat den typen de har kjøpt, på samme måte som det følger et skriv med dosering i eller på posen med tablettene de får utdelt fra kommunen. På Jodtabletter ved atomulykker - DSA er det også informasjon om ulike typer tabletter og tilsvarende dosering.
Råd om opphold innendørs og bekledning for personell som må oppholde seg ute
Vi har ansatte som kanskje må oppholde seg utendørs uansett. Hvilke råd eller prosedyrer skal vi legge til grunn for dem?
Vi har utarbeidet en veileder for arbeidsgivere og yrkesgrupper med kritiske samfunnsfunksjoner. Hver enkelt virksomhet, offentlig og privat, må gjøre egne vurderinger og risikoanalyser med tanke på sin type drift for å finne ut hva de må anskaffe og i hvilket omfang.
Har kommunene plikt til å bistå oss med dette?
Nei, bedrifter og virksomheter har ansvar for egne ansatte.
Når er det godt nok med FFP2 og når må man ha FFP3? Kan man bruke maske med filter? Hvor lang holdbarhet har en maske? Kan vi henge fra oss masken, og bruke den på nytt litt senere så lenge vi er nøye med ren og skitten side.
Munnbind er bedre enn ingenting, FFP2 er bedre enn munnbind og FFP3 er bedre enn FFP2. FFP3 har filter som også beskytter mot radioaktive partikler. Hva man skal anskaffe kommer an på hvor mye og hvor lenge man skal være utendørs.
Kan vi bruke heldressene som ble sendt ut som smittevernsdresser under pandemien i forbindelse med radioaktivt nedfall, eller bør det være plastikk?
Ja, det kan man, poenget er å dekke hud og slippe å skifte og vaske klær hver gang man har vært ute.
Om man bruker regntøy for å beskytte seg, må det byttes ut etter bruk?
Nei, det holder å vaske det i etterkant.
Er en billig regnponcho godt nok ved kortvarig opphold utendørs?
Det er bedre enn ingenting, mens en heldress er bedre enn poncho igjen. Poenget er å minske radioaktive partikler på tøy man tar med seg inn etter å ha vært ute. Igjen kommer det an på omfanget av utendørsopphold.
Dersom jeg må bruke maske, hvorfor skal jeg ikke bruke øyebeskyttelse?
Radioaktive partikler er ikke som et virus, det er ikke ekstra farlig å få partikler på øyet. Det er ingenting i veien for å bruke øyebeskyttelse, men det er ikke nødvendig i denne sammenhengen.
Kan de ansatte i hjemmesykepleien bruke samme utstyr til flere pasienter, eller må de bytte mellom hvert besøk?
Man kan bruke samme dress og maske over lengre tid (hele skiftet) så lenge man er litt nøye med måten man tar av og på beskyttelsen, og vasker hender før man går inn til pasient. Det samme gjelder for maskene.
Hvilke hansker bør vi bruke utendørs? Er det godt nok med vanlige hansker (nitril eller vinyl)?
Det er ikke veldig viktig å bruke hansker ved korte opphold utendørs, håndvask kan være godt nok. Om man utfører arbeid utendørs over lengre tid er vanlige hansker godt nok, de skal kunne beskytte huden mot (radioaktivt) støv.
Ved kortvarig utendørs opphold, kan vi sette oss inn i bilen med poncho og kjøre videre til neste oppdrag? Er det noe intervall for bytte av bekledning dersom vi gjør det slik, og må bilen vaskes innvendig?
Om du ikke tar av klær før du setter deg i bilen bør bilen vaskes innvendig i ettertid. Det er ikke noe spesifikt tidsintervall for bytte av klær.
Kan private klær som er brukt under poncho/regnklær vaskes i ordinær vaskemaskin sammen med andre klær?
Ja.
Dersom det er mye snø, og det har vært nedfall, hvor lenge er snøen en risiko? Hva gjør vi med snømåking for hånd for å få ut kommunale biler, og må vi da ha bekledning som dekker ben mer enn ordinært skotøy?
Snøen kan være radioaktiv en stund, men det er kun hvis du er i kontakt med snøen du kan få radioaktive partikler på deg. Bruk hansker og tørk av både hansker og sko i ettertid.
Skal ventilasjon på private hus stenges ved et radioaktivt nedfall? Hvordan gjør vi dette hos brukere av hjemmehjelpstjenesten?
Ja, dører og vinduer bør lukkes og ventilasjon bør stenges av så langt det lar seg gjøre. Dette må hver kommune og virksomhet finne ut av for sine bygninger.
Vil det komme rådgivingstelefon slik det gjorde under koronaen for alle spørsmål som dukker opp?
Ja, hvis vi får et reelt utslipp til Norge kan det blir opprettet rådgivningstelefoner.
Må beskyttelsesutstyret vi kjøper inn være av et bestemt merke?
Vi har ingen tekniske krav til beskyttelsesutstyret annet enn at det skal beskytte hud og klær mot støv og partikler og filtrere luften man puster inn til en viss grad.
Vil munnbind kunne gi noen beskyttelse utendørs?
Ja, det er bedre enn ingenting og vil minske mengden partikler man puster inn noe.
Dersom man har brukt utstyr ute hvordan skal det rengjøres? Er en fuktig klut godt nok?
Ja, kluten kastes i egen pose eller vaskes etterpå.
Hvordan skal taxipersonell forholde seg til transport av pasienter? Må de bytte klær/ha beskyttelsesutstyr? Skal taxien vaskes mellom hver pasient?
De bør minske mengden tid utendørs, passasjerer bør sitte i baksetet og dette bør vaskes på slutten av dagen eller dekkes med noe man kan fjerne i ettertid. Sjåførene vil nok ikke trenge eget beskyttelsesutstyr.
Vann og vannforsyning
Kan folk bruke sin private brønn, så lenge den har lokk? Hva med små private vannverk? Hva bør man ha kjøpt inn av utstyr til tildekking?
Det kommer an på utslippet, dette vil det komme egne råd om ved en hendelse. Om brønnen tildekket mens utslippet passerer kan vannet drikkes. En presenning eller annet type lokk holder. Drikkevann fra vannverk er lite utsatt for radioaktiv forurensning på grunn av at stoffene blir sterkt fortynnet. Men både myndighetene og vannverkseiere vil raskt måle drikkevannet dersom det er risiko for at det er betydelig forurensede.
Kommer det informasjon om vann og opptapping på dunker ved en atomhendelse?
Ja, men vann fra springen vil nesten helt sikkert være trygt å drikke ved et radioaktiv nedfall.