1. Generelle bestemmelser
Gebyrregulativet ble vedtatt 13.12.2021. Satsene gjelder fra 1.1.2022.
1.1 Grunnlag
Gebyrregulativet for de tekniske tjenestene omfatter gebyrtjenestene arealplaner, byggesaker, landbruk, miljø, kart og oppmåling, og for vann-, avløp og feiing.
Grunnlaget for gebyrregulativet er kommunens gjennomsnittlige kostnad ved behandling og tilsyn av saker etter plan- og bygningsloven, matrikkelloven, jordloven, konsesjonsloven, eierseksjonsloven og forurensningsloven med tilhørende forskrifter.
Av byggesaksgebyret skal anslagsvis 10 % dekke kostnader knyttet til tilsyn, jf. plan- og bygningsloven.
I tillegg til disse gebyrene vil det i forbindelse med en søknad blant annet kunne bli krevd inn tilknytningsavgift for vann og/eller kloakk, samt gebyrer på vegne av andre offentlige myndigheter, slik som tinglysningsgebyr.
Vann og avløpsgebyrer er også fastsatt med hjemmel i vass- og avløpsanleggslova, forurensningsforskriften, og lokal forskrift for vann- og avløpsgebyrer for Malvik kommune av 21.06.2021.
1.2 Hvilket regulativ gjelder?
Regulativet gjelder fra 1. januar 2022. For byggesaker, delingssøknader og oppmålingssaker benyttes regulativet som gjaldt da søknaden/rekvisisjonen ble mottatt.
For plansaker beregnes gebyret fra det året saken førstegangsbehandles.
For tilknytningsgebyr vann- og avløp benyttes regulativet etter gjeldende sats ved gitt igangsettingstillatelse.
1.3 Betalingsbetingelser
Gebyret skal betales til Malvik kommune etter utarbeidet faktura. Etter forfall oversendes kravet til innfordring for rettslig inndriving, jf. lov om inkassovirksomhet og annen inndriving av forfalte pengekrav. Ved for sen betaling kan det kreves forsinkelsesrenter etter lov om renter ved forsinket betaling.
Klage på vedtak i sak, eller søknad om nedsettelse eller frafall av gebyr, utsetter ikke betalingsfristen.
1.4 Betalingsplikt og timesatser
Alle som får utført tjenester etter regulativet skal betale gebyr.
For plansaker skal det avtales i oppstartsmøtet hvem som skal betale gebyret. Se ellers under Kapittel 3. PLANSAKER for betingelser for plansaker.
For søknader/arbeider som ikke dekkes av de vedtatte satser eller når arbeidet krever unormalt stor arbeidsmengde kan merarbeidet beregnes etter medgått tid.
Når gebyret beregnes etter medgått tid nyttes en sats på 1 220 kroner per time. På timesatser beregnes mva. i tillegg.
Det beregnes ikke mva. av behandlingsgebyrene, med unntak av gebyr fastsatt etter timebruk.
1.5 Ulovlig tiltak
For tiltak som utføres i strid med bestemmelser gitt i eller i medhold av plan- og bygningsloven, her under tiltak som utføres i strid med ramme- og/ eller igangsettingstillatelse, kan det ilegges et behandlingsgebyr for merarbeid i henhold til timesats. Timesatser som punkt 1.4.
1.6 Sakkyndig bistand
I særlig tilfelle kan kommunen kreve ekstra gebyr for sakkyndig bistand. Gebyret skal dekke kostnadene.
1.7 Klageadgang og urimelig gebyr
Det er ikke klageadgang på gebyret i den enkelte sak som er hjemlet i plan- og bygningsloven § 33-1.
Hvis gebyret anses å bli åpenbart urimelig i forhold til det arbeid og de kostnader kommunen har hatt med saken, eller anses åpenbart urimelig av andre grunner, kan kommunen, etter skriftlig søknad, fastsette annet gebyr enn det som framgår av regulativet. Søknad om nedsettelse av gebyret utsetter ikke betalingsfristen
Kommunens avgjørelse av søknad om nedsettelse eller frafall av gebyr er å anse som et enkeltvedtak og du kan klage til kommunen etter reglene i forvaltningsloven.
1.8 Avslag eller avvisning
Dersom en seksjoneringsbegjæring, bygge- eller delingssøknad fører til avslag, skal det betales normalt gebyr. Nedlegges det midlertidig dele- og byggeforbud i forbindelse med saken, betales ikke gebyr.
For avslag eller avvisning av plansaker se punkt 3.11 Avvisning av planforslaget