English A A A A A
Bjørn

Ta kontakt ved observasjon av rovvilt, mistanke om- eller oppstått skade

Rovvilt og husdyr i Malvik kommune

Informasjon om kontaktpersoner i forbindelse med rovvilt i området

I Sør-Trøndelag fylke er det Frode Aalbu som er roviltansvarlig i Statens naturoppsyn (SNO). Med seg har han flere rovviltkontakter rundt om i fylket. Marit Kviseth (mob. 936 78 578 - Byneset) og Knut Hjellien (mob.994 41 748 - Klæbu) har arbeidsområde i Malvik kommune. Disse kontaktes så snart som mulig ved observasjoner av rovvilt, mistanke om skade eller oppstått skade.

Varsling og rapportering om skader og spor etter rovdyr

Observasjoner, mistanke om skade eller skade varsles til Statens naturoppsyn (SNO). Det er et vilkår for erstatning at dyreeier bidrar til å avdekke tap av husdyr på grunn av rovvilt så tidlig som mulig.

Søknad om skadefelling av rovvilt

Det er fylkesmannen som behandler søknader om skadefelling av rovvilt. Forskrift om forvaltning av rovvilt regulerer skadefellinger. I § 9 i forskriften framgår vesentlige forhold av betydning for søknaden.

Akutte forebyggende tiltak

Det kan søkes om akutte midler ved tap av husdyr i beitesesongen. Søknad sendes inn på elektronisk søknadssenter.

Kommunen har ansvar for skadefellingslag

Kommunen er ansvarlig for kommunale eller interkommunale fellingslag som gjennomfører fellingsforsøk etter fellingstillatelse fra fylkesmannen. SNO kan bistå kommunale fellingslag så langt det er kapasitet.

Bruk av løs på drevet halsende hund

Miljødirektoratet har delegert til fylkesmannen å avgjøre om det kan brukes løs på drevet halsende hund i forbindelse med skadefelling av ulv. Det er et vilkår at beitelagene er enige i bruken av slik hund.

Bestandsmål for rovvilt i Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag (region 6)

Bestandsmålene for rovvilt er beskrevet i forskrift om forvaltning av rovvilt. I region 6 er bestandsmålene 12 ynglinger av gaupe, 10 ynglinger av jerv og 3 ynglinger av bjørn. Mer kunnskap om rovvilt finner du i rovviltportalen.