Ønsker å tilrettelegge for bestandsreduksjon i områder med påvist skrantesjuke
Miljødirektoratets anbefaling om å vurdere bestandsreduksjon av hjortevilt
Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har kommet med en risikovurdering i forbindelse med skrantesjuke. Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra Mattilsynet og Miljødirektoratet.
VKM har belyst hvilke risikofaktorer som bidrar til overføring av smitte, og hvirdan risikofaktorene vil påvirke valg av forvaltningstiltak. På bakgrunn av dette anser VKM følgende tiltak som effektive i arbeidet mot skrantesjuke:
- I smittede bestander som kan avgrenses: uttak av alle dyr og brakklegging av området i minst fem år.
- I smittede bestander som ikke kan avgrenses: nedskyting av hjortevilt i områder rundt der syke dyr har blitt påvist.
- Redusere bestandstettheten i og rundt alle områder med påvist smitte, slik at smittede og friske dyr har minst mulig kontakt, og sannsynligheten for å spre sykdommen ut av området reduseres.
- Forhindre unødig kontakt mellom hjortedyr ved å stoppe fôringstiltak og utplassering av saltstein.
- Sette opp gjerder og gjete bestander av rein for å hindre kontakt.
- Forhindre at folk tar med seg smitte til nye områder.
Miljødirektoratet oppfordrer alle kommuner i og rundt områder med påvist skrantesjuke - både i Selburegionen og i Nordfjellaregionen, til å tilrettelegge for bestandsreduksjon for alle hjorteviltarter kommunen har forvaltningsansvar for. Ved å redusere antall dyr i bestandene vil sannsynligheten for å spre smitte til hjortevilt i omkringliggende bestander og arter reduseres.
VKMs og Miljødirektoratets tilrådning er en generelt lavere bestandstetthet. En eventuell reduksjon må blant annet ta utgangspunkt i dagens bestandstetthet i kommunen. En bestandsreduksjon kan gjennomføres på ulike måter, både gjennom et generelt økt uttak og gjennom en økning i uttak av eldre hunndyr.
Endring i avskytning bør vurderes av kommunen som er ansvarlig for hjorteviltforvaltningen i området, fortrinnsvis i tett dialog med lokale jaktrettshavere. Det vil være særlig relevant å øke avskyting av eldre elgkyr i Selburegionen, i etterkant av funn av skrantesjuke på to elger på henholdsvis 13 og 14 år. Dette bidrar til økt prøvetaking av eldre dyr, samtidig som det vil bidra til bestandsreduksjon.
Kommunene kan justere fellingstillatelsene med bakgrunn i Forskrivt om forvaltning av hjortevilt. Et økt uttak av hjortevilt i de berørte områdene er en klar anbefaling, men ikke et pålegg fra Miljødirektoratet. Mattilsynet kan gjennom sin soneforskrift pålegge enkelte kommuner bestandsreduksjon.