Informasjon fra ACCIONA
Informasjon fra ACCIONA
I forbindelse med at skolene og SFO har startet opp igjen, ønsker vi i ACCIONA å informere om hvordan skoleveien til barna blir påvirket av det pågående anleggsarbeidet i Malvik. I løpet av høsten og vinteren gjennomfører vi flere tiltak for å sikre barna en trygg og god skolevei.
Arbeidet med ny E6 vil etter hvert føre til at skoleveien endres for noen av barna. Det kan bli økt trafikk langs veien, eller nye ruter til og fra skolen. Dette kommer som følge av at vi etter hvert må legge om trafikken fra dagens E6.
ACCIONA har som mål å bygge den nye E6-en så skånsomt som mulig. Vi gjør hva vi kan for at folk og miljø langs veien skal bli utsatt for så lite ulempe og belastinger som mulig. Veibygging og annet anleggsarbeid er umulig å gjennomføre uten støy, støv og andre ulemper for omgivelsene. Men vi gjør vårt beste for å planlegge og gjennomføre arbeidet på en slik måte at ulempene blir minst mulig.
Informasjonsmøte
Vi planlegger å gjennomføre et digitalt informasjonsmøte om «Trygg skolevei i Malvik» i løpet av høsten. Her vil det også bli mulighet til å komme med spørsmål og innspill. Mer informasjon om dette vil komme når endelig dato for møtet er satt.
Skolebesøk
I høst og vinter ønsker vi å gjennomføre skolebesøk for å snakke med barna om trafikksikkerhet langs veien og ved anleggsplassene. Vi kommer også til å dele ut reflekser, slik at alle vises godt i vintermørket.
Informasjonsfolder
I forbindelse med byggingen ønsker vi å informere nærmere om de ulike tiltakene som er iverksatt, og vil bli iverksatt, for å trygge barnas skolevei. Vi utarbeider derfor nå en folder som vil gi god informasjon om hvordan vi bygger, sikrer og ivaretar både trafikanter, naboer og gående i anleggsperioden. Denne vil bli distribuert ut så snart alt innholdet er på plass.
Har du spørsmål eller innspill til arbeidet for trygg skolevei, ta kontakt med kommunikasjonsrådgiver Sondre Lyngholm: slyngholm@acciona.com.
Med vennlig hilsen
Sondre Lyngholm
kommunikasjonsrådgiver
E6 Ranheim – Værnes Project