English A A A A A
hodelus

Hodelus hos elever

Hodelus er et stadig tilbakevendende problem i skoler og barnehager, og det anslås at to til fire prosent av norske barn har lus til enhver tid. For å sikre en lusefri høst, oppfordrer Folkehelseinstituttet alle landets skoler og barnehager til å gjennomføre en kampanje mot hodelus i uke 35.

Aksjonens målsetning er at samtlige av landets skoleelever og barnehagebarn undersøkes for hodelus. Det er meget viktig at alle på skolen deltar. I tillegg til skoleelevene og de ansatte bør øvrige familiemedlemmer sjekkes for hodelus i aksjonsperioden. Dermed vil risikoen for gjensmitte og antall tilfeller av hodelus over tid reduseres kraftig. Dersom det oppdages hodelus, er det ikke nødvendig å holde barnet borte fra skolen, men behandling bør komme i gang raskest mulig.

Dersom dere oppdager lus, skal ikke elevene komme på skolen før de er behandlet. Skolen ønsker å få beskjed dersom det oppdages lus hos elever. 

Les mer om lus på www.fhi.no/lus

Smitter: Direkte fra hode til hode, men kan også smitte ved felles bruk av kam, lue, skjerf osv.

Inkubasjonstid: Når lusa har lagt egg, tar det ca 1 uke før eggende er klekket.

Symptomer og forløp: Kløe, som en slags allergisk reaksjon på lusestikkene, kan debutere flere måneder etter smitte

Diagnostikk: Påvising av lus eller egg ved inspeksjon av hodebunnen. Kjemming av vått hår har vist seg å være den mest effektive måten å påvise hodelus

Behandling: Bruk av lusemiddel og kjemming av hår med flat kam. Lusemiddel kan kjøpes reseptfritt på apoteket

Ved hodelus bør familiemedlemmer undersøkes og behandles dersom det påvises lus. Det kan ta uker og måneder fra man er smittet til man begynner å klø og lusene kan ha blitt ført videre til andre i denne perioden. Personer som kan være smittet, bør informeres.

Kilde: Folkehelsas smittevernhåndbok for kommunehelsetjenesten.