English A A A A A
foreldre

Foreldre/foresattes plikter

Opplæringen og elevenes trivsel på skolen er ikke skolens ansvar alene. Foresatte og eleven selv har også ansvar og plikter.

I Norge er det tiårig opplæringsplikt. Det betyr at et barn, fra det er 5-6 år, skal ha undervisning enten i grunnskolen eller et annet sted som tilbyr tilsvarende opplæring som i grunnskolen.  
Foresatte er en svært viktig ressurs for skolen. Aktive og engasjerte foreldre er barnets viktigste støttespillere i læringsprosessen. At foreldrene deltar i læringsprosessen utenom skoletid, har vesentlig betydning for elevens prestasjoner på skolen.

 

Foresatte har hovedansvaret for oppfostringen av sine barn. Ansvaret kan ikke overlates til skolen, men bør utøves som et samarbeide mellom skole og hjem.
Elevene har møteplikt til alle timer på alle klassetrinn. Det eneste unntaket er når eleven har gyldig grunn til fravær. Samarbeidet mellom hjem og skole bygger på aktiv deltakelse fra foreldrene og på en likeverdig dialog om elevens læring og utvikling.
Skolens ledelse kan gi tillatelse til at en elev kan få fri fra undervisningen. Skolen skal alltid ha opplysninger om grunnen til fraværet. Dersom årsaken til fraværet er sykdom, kan skolen forlange legeattest.
ansvarsstigenSkolens krav til barn og foresatte (punktvis jf. kunnskapsdepartementet).
Barn og foresatte skal
- sørge for at opplæringsplikten overholdes
- samarbeide med skolen
- gi opplysning om hvorfor eleven eventuelt uteblir fra opplæringen
- ta sin del av ansvaret for å sikre et godt læringsmiljø
 
Foreldrene har med andre ord hovedansvaret for sine egne barn. Skolen skal hjelpe dem i arbeidet med oppdragelse og opplæring.
 
 “Dersom skolene skal fungere godt, forutsettes ikke bare at elevene kjenner hverandre, men at også foreldrene kjenner både hverandre og hverandres barn.” (Læreplanverket for Kunnskapsløftet, generell del)
 
Mer informasjon.
-Les Foreldrepulsen om dine rettigheter her>>>
-Brosjyren ”Rettigheter og plikter i den offentlige grunnskolen” ble utgitt i forbindelse med  Kunnskapsløftet i 2006 (skolereformen). Den er fortsatt aktuell og finnes på tolv språk. Last den ned  her>>>
-Opplæringsloven>>>
-Barneloven>>>
 
Kilder: Kunnskapsdepartementet,  Udir, infoREGI. Tilrettelagt av infoREGI as.